fredag 9. januar 2015

Musikalitet


For et par dager siden kom det rasende inn på Facebook en YouTubefilm med Jacob Collier. Han fremfører Isn´t She Lovely av Stevie Wonders acapella. La oss anta det er 6-8 stemmer som foregår i denne videoen med spiltscreen.

Jacob bor i London og fyller 21 år i løpet av 2015.

Jeg skal ikke gå nevneverdig inn på hvilken prestasjon det er å håndtere et så stort register med sin egen stemme. Bryst og falsett. Harmonier...pluss at han har arrangert dette selv.

Slik høres det ut.


Men hvorfor skal jeg falle for dette? Mange andre sangere gjør det samme og de er også flinke?

Andrew Kesler - multiinstrumentalist og YouTubeartist
Michael Lining - fremfører et kor verk for 64 stemmer - alene (sopran til bass)
Sam Robson - multivokal artist på YouTube

Vel - jeg sjekket ut noen av de andre filmene han har liggende på sin YouTubekanal. Det var da jeg ble slått i bakken. 

Test deg selv
Ta syretesten selv. Sjekk hva han gjør på denne filmen:  


Dette er vanvittig. Hør på harmoniene. Hør på rytmikken. Hør på timingen. Hør på dynamikken. Hør på arrangementsmessige virkemiddel. Form. 

Små detaljer i videoredigeringen som jeg smelter av: Når han avslutter med glissando nedover registeret på melodikasoloen - så forsvinner melodikaen grafisk ut av bildet samme veien som glissandoen beveger seg. 

Så kommer orkestert inn. Bass. Perkusjon. Trommer. Piano. Jacob spiller alt sammen selv!!!!

Selv teksten på innledningen av filmen er blitt en del av musikkarrangementet. Er det mulig?

YouTube-fenomen
Er dette "bare" et YouTubefenomen? Tror man at dette er juks og fanteri. Trikkinnspilling i studio? Miming? Han kan ikke være 18 - han er minst 29? Som om det gjør dette mindre interessant musikalsk?

Her kan du Jacob spille flygel foran et live publikum på Mantroux Jazzclub. Konfrensier er selveste Quincy Jones.Så der fikk du høre hva Quincy Jones hadde å si om 18 åringen Jacob. Her synger og spiller han live på et flygel...My Funny Valentine.

Her er det ingenting å skjule seg bak. At han kan gjøre 14 stemmers vokalarrangement av Facinating Rythm, filme det og legge det ut på YouTube med 700.000 visninger blir nå en artig kuriositet. Han spiller jo vanvittig bra piano!

Hva gjør musikkbransjen med et talent som dette?

"YouTube-fenomenet" Snarky Puppy har allerede oppdaget talentet Jacob Collier. Og som Snarky Puppy er verdesnmestere på: Samarbeid.

Her kan du høre Jacob som gjesteartist med Snarky Puppy på konsert i London på slutten av 2014.Som dere skjønner ble jeg i dag rimelig imponert over den bredden og musikaliteten 18 år gamle Jacob viser. Jeg gleder meg til å følge han videre som artist og kunstner.

Det kan du også gjøre på disse kanalene:
YouTubekanal: https://www.youtube.com/user/jacobcolliermusic
Webside: http://www.jacobcollier.co.uk/
Patreon: http://www.patreon.com/JCollierMusic 
Twitter: https://twitter.com/JCollierMusic

Helt til slutt:
Hvordan gjør han det? Her er en film hvor han lager et arrangement med en EHX45000 multitrackrecorder.

Nok en gang: kreativt, imponerende musikalsk, fenomenalt rytmisk og et modent øre for form, melodikk, dynamikk og smakfull bruk av teknologi!

Liker du dette? Del det gjerne på Facebook, Twitter og Google+
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Google streetview inside

Hvordan ser det ut i Hamar? Det er mange som benytter Google streetview når de skal ut på reise. Google har oppdaterte bilder fra nesten all...