lørdag 21. juni 2014

Elan Musk endrer verden - igjen!


Sist søndag (12. juni 2014) kom en nyhet som endrer premissene for markedsøkonomi og beskyttelse av forretningsområder og ideer. Elon Musk - eier av Tesla Motors - frsitilte selskapets patenter og lar de være open source for e good case.Dette innebærer at verdens største produsent av elektriske biler frigir sine teknologipetaneter og inviterer konkurrenter til å videreutvikle elbilens potensiale - sammen!

Her er link til blogginnlegget på Teslas nettsider. Her forklarer Musk hvorfor han må gjøre dette grepet. Det produseres ikke nok elektriske biler til å redde kloden far forurensning. Teslas posisjon i markedet er solid og de trenegr flere produsenter til å lage produkter som kundene vil ha. Derfor fristilles teknologien.

Dette er midlt sagt nytenkning.

Jeg snakket med Bård Eker for noen år siden. Jeg spurte han om hvordan Hydrolift forholdt seg til patenter? Svaret var overraskende: Vi har ikke tid til å sikre våre produkter med patenter. Patneter i seg selv gir ikke god nok beskyttelse til at det ikke er mulig å lage noe som ligner. Vi kommer til å bruke for mye tid på å sikre patenter - det er kostbart - det tar tid å sikre over hele kloden - internet gjør alt i Norge globalet - det henger ikke sammen. Vår oppgave er å være best i verden og sørge for at vårt omdømme bevares gjennom kontinuerlig utvikling av de beste løsningen for våre kunder.

Etter dette har jeg med undring sett på rettsakene mellom Apple og Samsung. Patenter på de mest finurlige observasjoner av produkter, bruk av produkter, runde hjørner og "plast mot plast"-konstruksjoner.

Om vi hopper til legemiddelindustrien ser vi at det fort blir etiske grenser for hvordan patenter på medisin bør eies og selges som produkter.

Patenter skulle i utgangspunktet sørge for utvikling og forskning. Sikre at utviklerne fikk økonomisk handlingsrom basert på deres oppfinnelser og oppdagelser.

Desverre har vi også sett eksempler på at patenter forhindrer forskning og utvikling. Når man bruker mer ressurser på å sikre og følge opp sine rettigheter ehlelr enn å skape nye unike produkter.

Som en artist som får en hit og bruker resten av sin karriere til å sikre inntekter på denne ene sangen. Da hadde vi ikke fått alle sagene fra Beatles. Kun "love me do". Ikke Yesterday, Help, USSR og Hey Dude.

Vi har hatt en tilsvarende fristillingen innefor kunstnerbransjen. I gamledager var det "All Rights Reserved". Copyright la et lokk på all bruk eller rebruk av musikk som var registrert. Men kreativitet støtter seg også på tidligere verk, åndsverk og ideer. Derfor ble det definert en ny form for sikring av åndsverket: Some Rights Reserved. Så ble Creativ Common skapt. På denne måten blir opphavsmannen anerkjent, men man åpner for muligheten av å videreutvikle musikken, teksten, bildet, ideen og filmen.

Verden kan bevege seg videre sammen med andre uten å begrense firheten til å bli inspirert. I tilllegg kan man anerkjenne andre, samt skape samarbeid på tvers av alle økonomiske og handlesbarrierer.

12 juni skjedde noe historisk. Stor industriledere som Musk retenking forretningsmodellene de operere under og gjør noe med det. Fristilling av Teslas patenter viser et åpent tankesett. Det er derimot vanskelig å si hvilke konsekvenser det vil få, men den som intet våger intet vinner. Jeg heier på Elon Musk. Potensialet for en endret verden er større i felelskap enn lukket inne i 25 år beskyttelse med patenter.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Google streetview inside

Hvordan ser det ut i Hamar? Det er mange som benytter Google streetview når de skal ut på reise. Google har oppdaterte bilder fra nesten all...