torsdag 31. oktober 2013

Dare to share?


I Arne Krokans kurs på NTNU om teknologiendring og samfunnsutvikling tar man i modul 5 opp ulike nye netttjenester som utfordrer etablerte bransjer.

Hotelbransjen har fått utfordringer fra AirBnB og Couchsurfing. Bilutleiebransjen får utfordringer fra norske Bilkollektivet og amerikanske ZipCar.  

Alle disse tjenestene baserer seg på COLLABORATIVE CONSUMPTION. I hovedtrekk er dette en forretningsmodel hvor kunder og brukere beveger seg slik:

...fra å EIE en tjeneste eller ting - til å ha TILGANG på denne tjenesten eller tingen!

Australske Rachel Botsman har vært en foregangskvinne innen dette forretningsområdet. Hennes bok "What´s mine is your´s" er en bestselger og sammen med kolleger har hun etablert en global ressurs på internet. Her finner du mye god informasjon og veiledning til ulike tejenster, hvordan dette fungerer og artikler som holder verden oppdatert på denne ny etrenden.

En av de nye områdene som beveger seg inn i Collaborative Consumption er finans- og banknæringen. I denne filmen kan du høre henne presentere Peer-to-peer finansiering.Den første tjenesten for Peer-to-peer finans dukket opp i England i 2005 og heter Zopa. Siden de startet har de formidlet nærmere milliarder kroner til private lånere.

Selv om Zopa tilbyr gode betingelser for låntaker og utlåner har du som kunde ikke bankgarati slik du får i andre banken. Det er også en viss usikkerhet knyttet til hvor trygg kundene føler seg ved å finansiere gjennom en model som er så uorversiktlig. Det er også hovedsakelig låntagere som IKKE får finasiering i tradisjonelle banker som velger dette altarenativet. Det kan bety at man får inn låntagere med høyere risko for mislighold.

Dette er en spennende del av internettsamfunnet og nettbasert økonomi. Finansbransjen liker ikke slike konkurrenter og det skal bli spennende å se hvordan dette oppfatte av forbrukerne. Foreløpig er det bare svenske Trustbudy.com som tilbyr P2P-lån i Norge.  

Jeg merker for egen del at jeg er svært konservativ når det gjelder fornaisering og pengeforpliktelser. Jeg liker at banken er etablert og med komemr med statlig bankgarati. Men mikrofinansiering og P2P er her for å bli.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Google streetview inside

Hvordan ser det ut i Hamar? Det er mange som benytter Google streetview når de skal ut på reise. Google har oppdaterte bilder fra nesten all...