torsdag 26. desember 2013

"Lie To Me"


Serien Løgner er nå tilgjenglig på Netflix og jeg har latt meg fasinere av filmens hovedtema: sant eller usant?

Hele serien er basert på arbeidet til Dr. Paul Ekman som i flere tiår har forsket og funnet frem til ansiktsanalyse. Han hevder at sine analyser er uavhengig av kultur og språk. Dette er universale reaksjoner på hva personen mener om det han snakker om, elelr reagerer på.

Gjennom hele serien opplever vi stadige nye metoder for å aktivisere reaksjoner hos de personene som er mistenkte eller aktuelle i seriens ulike problemstillinger. Og det er ikke få varianter. Alt fra adoptivbarn som vil finne sannheten om sine foreldre, til terrorgrupperinger i NY, eller soldater med etterreaksjoner fra Irak, men med skjulte politiske dimensjoner som gjøre det hele aktuelt og spennende.Paul Ekman ble intervjuet i et amerikansk tvprogram og der forteller han om de syv viktigste følelsene som et ansikt avslører:

1: Anger
2: Fear
3: Disgust
4: Contempt (blanding av disgust og Anger)
5: Sadness
6: Surprise
7: Happiness

Basert på disse syv bygger Dr. Ekman opp sin analyse av om personen som snakker forteller sannheten. Det er særlig hans oppdagelse av mikroreaksjoner som gjorde hans arbeid kjent.Lære av serien
Gjennom alle episodene i serien er det umiddelbare analyser av ulike observasjoner mellom hovedpersonene i Lightman Group - et selskap som selger sannhetsanalyse til selskaper som FBI, forsvaret, advokater og privatpersoner.

Dersom du - som meg - ble fasinert av NLP på 80-tallet er det all grunn til å se hvordan dette realiseres gjennom denne serien. Fenomenalt spennende, vitenskapelig fundamentert og svært lærerikt for den som orker å se læring i krimserien "Lie To Me".

Så - hvordan kan vi lære av denne srien? Jo - litt googling, lesing og undersøkelser førte meg ganske enkelt og greit frem til Paul Ekmans egen nettside. På Paul Ekman Group´s sider finner du analyser av ALLE episoder i ALLE sesonger. Her forklares kommentarer, hendelser og analyser av mikrouttrykene som driver frem handlingen.

Lyst til å lære mer?

Her er en dokumentar om hvordan mikroansiktsanalyse har utviklet seg - basert på Dr Paul Ekmans arbeide. Lykke til :-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Google streetview inside

Hvordan ser det ut i Hamar? Det er mange som benytter Google streetview når de skal ut på reise. Google har oppdaterte bilder fra nesten all...