mandag 3. februar 2014

Lytt og lær - tilfeldighetsskole


Jeg var på foredrag nede på IKTsenteret om big data i oktober 2013. Der var det en nederlender som var hentet inn for å snakke. Han startet sitt foredrag om big date med musikk.

Den var denne linken han spilte av: Listen To Wikipedia

Hver gang noen legger inn en artikkel eller redigerer noe på Wikipedia trackes dette og genererer tilfeldighetsmusikk på nettsiden. Det oppstår visuelle sirkler med navnet til den som skriver og du kan klikke deg inn i det siste oppdatetete eller kommenterte på Wikipedia.

Jeg ble nysgjerrig og fant flere andre spennende nettsider.



Ved nærmere undersøkelser viser det seg at det også finnes tilsvarende musikalske nettsider for valutakursen til Bitcoin: Listen To Bitcoin

Inn i læringslivet
Hvordan kan dette brukes i læringslivet?  Det er jo fasinerende å se hva som skrives på Wikipedia...så: Hvorfor ikke la elevene bruke 15 minutter av dagen til å
1: Høre på Wikipedia
2: Klikke på en tilfeldig sak
3: Lese seg opp på hva dette handler om
4: Presentere noe de har lært på to minutter med en Petcha Kucha

Tilfledighetslæring kan da umulig skade i en læringssammenheng? Jeg vet ihvertfall hvordan jeg lærer - mye tilfeldigheter som utgjør den store og hele forståelsen.

Tilfeldighetenes glede
Random Facts er en nettside med funfacts om ulike tema som katter, Saturn, emarikanske presidenter eller Marijuana. Her finner du også tilfeldige historier om Pizzaens opprinnelse, hengelåsens betydning i historien og alt du trenger å vite om tegneserier.

Kanskje ikke denne formen for tilfeldig kunnskap stemmer med en lærers oppfattelse av hva som er NYTTIG læring, men på den motiverende siden finner du oftest FUN FACT og TILFELDIGHETER som stimulerer til en større sammenheng.

Eks. Hitler var kunstmaler. 80% av alle reklamer på morgenshow i amerikansk tv er for Junk Food. Speed dating ble oppfunnet av en jødisk Rabbi i Los Angeles 1999 og er egentlig basert på en jødisk tradisjon.

Her har dere en nettside med tilfeldige bilder - til refleksjon og glede: Fat Pita

...og her er fakta og historiesiden: Random History

YouTube
Til slutt kan dere se denne filmen med 10 historiske myter. Dersom dere søker på YouTube (ikke på Google) vil dere finne en mengde slike filmer. gode utgangspunkt for å refktere over hvordan det kanskje egentlig er? Det kan ihvertyfall skape diskusjon og det skal man ikke skimse av - mye læring i å tolke rett eller galt. Lurer man på noe...så Googler elevene og man kan diskutere videre!








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Google streetview inside

Hvordan ser det ut i Hamar? Det er mange som benytter Google streetview når de skal ut på reise. Google har oppdaterte bilder fra nesten all...